Sfaturi care ti-ar putea salva viata la volan

Sofatul este unul dintre cele mai moderne lucruri din lume, dar pe cat de simplu pare, pe atat de periculos devine din cauza neatentiei, a oboselii si a nerespectarii regulilor.

Totusi, daca tii cont de niste trucuri, acestea s-ar putea dovedi cele care iti vor salva viata, potrivit Cracked:

Nu trebuie sa iti vezi masina in oglinzile laterale

Probabil stii deja de unghiul mort, in care daca se afla o masina aflata in lateralul tau, nu o vei vedea in oglinzi. Acesta este o cauza frecventa a accidentelor, iar pentru a preveni acest lucru, trebuie sa iti ajustezi oglizile potrivit.

Daca le pui astfel incat masina ta sa nu se mai vada deloc, nu va mai exista nici acel loc mort. Producatorii de masini au petrecut foarte mult timp si energie pentru a crea unghiurile perfecte, iar acestea exista. Greseala lor este ca nu informeaza soferii suficient.

Acorda mai multa atentie la trafic decat la semnele de circulatie

De multe ori, se intampla ca o intersectie sa nu fie corect semnalizata, iar semnele mai mult sa incurce decat sa ajute traficul.

In plus, chiar daca sunt mai multe semne, si acestea pot sa te incurce. Asa ca trebuie mai degraba sa fii atent la trafic si la ce fac ceilalti soferi.

Daca asculti muzica techno, vei conduce mai rau

Fiecare masina vine cu un set de boxe, iar de aici este la alegerea fiecarui sofer ce muzica vrea sa asculte. Melodiile care iti inspira relaxare s-ar putea sa-ti ia din rapiditatea instinctelor.

In acelasi timp, cele alerte (dance, techno) te fac sa fii mai imprudent, crescand riscul de a trece pe lumina rosie a semaforului.

Tine intotdeauna farurile aprinse

Potrivit unui studiu recent, poti sa reduci riscul de a fi implicat intr-un accident cu pana la 32% daca conduci cu luminile aprinse mereu. Daca alti soferi sunt obositi, le va fi mai usor sa observe masina ta in cazul in care ea este luminata.

In Canada, Suedia si Finlanda, toate masinile noi sunt obligate sa aiba un sistem care sa porneasca automat luminile odata cu motorul, dar si in tarile unde nu exista acest lucru, tot ar trebui respectat.

Frana de mana nu va mai merge daca nu o folosesti niciodata

Chiar daca firul de la frana de mana este din otel inoxidabil, acesta se strica in timp daca nu este folosit. Astfel, atunci cand va fi cazul de vreo urgenta si vei trage frana de mana, este posibil ca acel cablu sa se rupa pur si simplu. Solutia este sa folosesti in mor regulat frana, ca de exemplu atunci cand parchezi in rampa.

Nu frana brusc atunci cand ai explozie de cauciuc

Primul instinct atunci cand ai o pana la un cauciuc este sa franezi, dar asta s-ar putea sa produca foarte mult rau, caci va face masina sa se miste de spate si sa te traga inspre alte automobile din trafic.

Cel mai bine este sa folosesti frana de motor, dar nici pe aceasta in mod agresiv. Pur si simplu incetineste cat de lent poti, trecand in viteze inferioare una cate una, pana cand masina se opreste. Astfel, nu vei fi tras intr-o parte (cea unde cauciucul este spart), ci vei reusi sa mentii controlul automobilului.

Comentarii

comentarii

Scris de