Acvaplanarea

Acvaplanarea sau hidroplanarea apare in momentul in care apa dintre anvelopa si suprafata carosabila nu poate fi inlaturata. Stratul de apa se acumuleaza in partea din fata a anvelopei pana cand presiunea apei ajunge sa depaseasca presiunea din anvelope, moment in care anvelopa pierde contactul cu solul. Rotile aluneca, iar virarea, franarea sau accelerarea nu mai pot fi controlate. In plus, vehiculul poate derapa si se poate rasuci, generand o situatie potential periculoasa.

Prevenirea si reducerea acvaplanarii

Verificati regulat anvelopele si presiunea acestora. Presiunea scazuta creste riscul aparitiei acvaplanarii. Daca presiunea este mai mica cu 30% fata de valoarea recomandata, riscul aparitiei acvaplanarii creste semnificativ.

Verificati uzura si adancimea de profil. Cu cat adancimea de profil este mai mare, cu atat cantitatea de apa care poate fi eliminata este mai mare, iar riscul aparitiei acvaplanarii mai redus.

Reduceti viteza atunci cand va apropiati de pelicule de apa.

Care sunt cauzele aparitiei acvaplanarii?

O cantitate prea mare de apa pe carosabil poate face ca vehiculul sa piarda contactul cu solul. Ruland cu viteza pe o suprafata acoperita cu apa, o parte din pelicula de apa este impinsa in fata anvelopei. In contact cu anvelopa, presiunea apei creste. Daca presiunea apei este mai mare decat presiunea anvelopei, apa nu mai poate fi eliminata si anvelopa pierde contactul cu solul. Cu cat apa este mai adanca si viteza vehiculului mai mare, efectul se amplifica si aderenta anvelopei scade semnificativ. Pentru ca anvelopa sa isi pastreze aderenta pe carosabil umed, apa trebuie inlaturata.

Relatia apa – profilul benzii de rulare

Din fericire, canalele din banda de rulare si forma amprentei la sol pot impiedica acvaplanarea. Cu cat banda de rulare este mai uzata, cu atat capacitatea anvelopei de a impiedica acvaplanarea scade. Cu cat pelicula de apa este mai adanca, cu atat aderenta este mai mica.

Anti Surf System: aderenta optima pe carosabil umed

La o cantitate mare de apa pe carosabil, acvaplanarea apare la majoritatea anvelopelor. Datorita tehnologiei Michelin ‘Anti Surf System’, anvelopa poate sparge pelicula de apa, pastrandu-si aderenta. Pe baza acestei tehnologii inovatoare, MICHELIN Pilot Sport 3 asigura aderenta optima pe suprafete umede. Datorita formei rotunjite a umarului, MICHELIN Pilot Sport 3 sparge pelicula de apa, impiedicand astfel acvaplanarea, in timp ce amprenta la sol ramane neschimbata.

Sursa: Michelin

Comentarii

comentarii

Scris de